Nagy sikere van a cipész- és juhászképzésnek 1.

Az országban idén új OKJ-s tanfolyamok indultak: cipésznek tanulhatunk például Miskolcon vagy Bátonyterenyén vájárnak, de már három vidéki egyetemen találkozunk juhászképzéssel is. A statisztikák azt mutatják, hogy ezek az egyetemi és OKJ-s képzések igen nagy sikernek örvendenek a fiatalok körében.

A cipőkészítő OKJ tanfolyam például speciális tudást ad, ez maga többet jelent, mint a cipészmesterség, hiszen nemcsak a lábbelik javításával foglalkozik. Éppen emiatt Miskolcon sokan keresték meg a iskolát, míg végül Kovácsi Attila aranyérmes világbajnok cipészmester irányításával, a kamara segítségével sikerült elindítaniuk az OKJ képzést, amelyre 25-en jelentkeztek, s 15 diákot vettek fel a hároméves oktatásra. A képzés ideje alatt az első évben elméleti és gyakorlati oktatás folyik, amit egy szintvisga követ és ennek teljesítése után a mesterség elsajátítását külső vállalkozásoknál folytatják. A vállalkozások ígéretet tettek arra is, hogy a szorgalmas, kreatív, jól teljesítő diákokat a későbbiekben foglalkoztatni fogják.

Körtvélyesi Anikó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fejlesztési referense a műsorban elmondta: folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy a hiányszakmák szakképesítése visszakerüljön az OKJ-ba, de olyan cég is volt, amely nem várta meg, hogy valami hiányszakma legyen, saját erőből taníttatta ki a munkaerő-utánpótlását. Most ez a probléma megoldódni látszik…

a