Építsük a karrierünket nyáron is!

Az mindegy, hogy frissdiplomásak, munkakeresők vagy váltásban gondolkodók vagyunk, a kánikula is alkalmas arra, hogy törődjünk a karrierünkkel. Tévedés azt gondolni, hogy a nyár uborkaszezon a munkaerőpiac szempontjából, hiszen ilyenkor is sok a nyitott pozíció és az őszi projektekhez is ilyenkor választják ki a résztvevőket. Az viszont igaz, hogy a szabadságolások miatt lelassul a felvételiztetési procedúra, így előfordulhat, hogy interjúzni csak később fognak minket behívni, ennek ellenére nem szabad leállni. De pontosan mit is tehetünk?

  1. Ha érettségizett diákok vagyunk és lecsúsztunk a kívánt egyetemi szakról, akkor érdemes az egy szabad év alatt elvégeni egy OKJ tanfolyamot, amivel később könnyebben helyezkedhetünk vagy plusz pontot is kaphatunk a későbbi felvételi esetében. Jó megoldás lehet például egy ruhabolti eladói munka, ha üzleti területen szeretnénk továbbtanulni később. Megfontolandó egy a felvételi területünkhöz kapcsolódó OKJ-s képzést, vagy szaktanfolyamot elvégezni. A lényeg, hogy ne aprózzuk el magunkat, a törekvéseink egy irányba mutassanak.

  1. Építsd kapcsolatrendszered!  Nyáron jobban pezseg az élet, ezért menjünk el minél több programra, legyünk nyitottak, ismerjünk meg minél több embert, mert sosem lehet tudni később melyik ismeretség válik majd hasznossá. Sok impulzus érhet bennünket, ami új lehetőségeket vet fel és még néha konkrét segítséget is kaphatunk a keresésben.

  1. Fejlesztd magad! Önállóan is el kezdhetsz tanulni, plldául egy nyelvet. Vannak olyan területek, ahol néhány hét alatt is fejlődhetünk, például ilyen a számítógépes ismeretanyag: ma már nincs olyan szellemi munkához kapcsolódó pozíció, ahol az Excel, Word, vagy a Power Point magabiztos használatára ne lenne napi szinten szükség. Ezek otthon, ingyen fejleszthető készségek, amihez rengeteg online segítséget, útmutatót találunk és a belefektetett energia biztosan megtérül.

a